Åtskilliga visor och melodier
Gunder Hägg och tidigt 40-tal, ett kallt krig, tiden som går, ett hjärtas melodi och stora frågor utan svar i flyktingarnas augusti 2016… Åtskilliga låtar av Tore Berger är hans nya sångbok med visor, melodier och deklamationer med långt större spännvidd än vad undertiteln Sångbok 1968-2016 antyder.
– De kan göras annorlunda och bättre i många fall. Jag är nyfiken på andras tolkningar! Det är Tore Bergers svar på frågan varför han nu samlat 84 sånger från drygt fem decennier i en nyutgiven sångbok på Carlssons Bokförlag.
Låtarna är ordnade i tolv kapitel med text, noter och kommentarer. Plus digitala bilder och polaroidfotografier av tillika målaren och bildkonstnären Tore Berger.
Med The Doors, Jefferson Airplane och Bob Dylan kan han lägga sina drömmar lugnt på hyllan.
Så lyder ett par rader från den nyskrivna En jubileumsvisa. Den som fristående öppnar sångsamlingen med glimtar från hans uppväxt och tidiga liv fram till det sena 60-talet.
Då året är 1968 och musikgruppen och bandet Gunder Hägg/Blå Tåget ett nystartat konstnärsprojekt.
I en minnestext över musikern, Blå Tåget-medlemmen och kamraten Kjell Westling erinrar sig Tore Berger som liten på radion ”underbara visor av Erik Axel Karlfeldt och Evert Taube”. Och konstaterar att det är i en svensk litterär tradition han först och främst
hör hemma.
Jämfört med de flesta låtskrivare – inom och utanför i vad som i brist på bättre får kallas den svenska proggen – dyker 40- och 50-talen oftare upp i den några år äldre Tore Bergers texter.
Som i sångsamlingens äldsta låt – Jag tog bilen in till stan, från Gunder Häggs debutplatta Tigerkaka 1969. Där för övrigt …
ingen i hela världen var
så snabb som Gunder Hägg.
– En av de första självständiga låtarna jag skrev. Inför utgivningen av Tigerkaka 1969 letade vi efter ett namn på orkestern. Leif föreslog Gunder Hägg, som han hittade i min sångtext. Vilket accepterades, det fanns inget bättre förslag.
I Tores kapitelindelning hamnar den här – från stockholmska Odenplan tillbakablickande låten – under rubriken Stockholmsvisor.
Sångbokens Krönikelåtar är långa berättande ballader som i Tore Bergers fall nästan alltid betyder kronologiskt skildrade historiska händelser och porträtt av dito personligheter.
Som den om Kalla Kriget från Gunder Häggs album Glassfabriken. En med Bergers ord ”stiliserad” och rimmad granskning av just USA:s diplomati och agerande efter andra världskriget. Nu med två ändrade rader om ett Nordkorea ”underkastat dödens kalla hand”.
För många är Balladen om Rickard Sandler –
32 verser om en svensk socialdemokratisk profil, folkbildare och utrikesminister – en favoritlåt.
Augusti 2016 från senaste albumet Stora frågor, inga svar är den omvända kronologin sångsamlingens yngsta visa från Tore Bergers senaste album.
En stämningsbild när hösten nalkas, när Kyrkans klockor ringar in/ arvet efter Martin Luther och Flyktingarna tågar sakta/ över tidningssidorna.
Där slutversens sista rad gett namn åt albumets titel.
TEXT: THOMAS ANDERSSON
Annonser